The art and practice of experiencing/Becoming our space

categorie: ontmoeting performance expositie
datum: do 12 okt 23 – wo 28 feb 24

Binnenkort start Issue 4 van SHEBANG; The art and practice of experiencing/Becoming our space onder leiding van gastcurator Glenn Helberg. Helberg nodigt diverse kunstenaars, denkers en woordvoerders van diasporische gemeenschappen uit om bij en tot elkaar te komen.


Verdeel en heers

Het Westerse, koloniale denken en handelen is gericht op ontmenselijking, en verdeel-en-heersmechanismen. Een strategie die door kolonisten werd toegepast om controle te behouden over bevolkingen—door deze opzettelijk te verdelen en tegen elkaar op te zetten. Deze tactiek is structureel toegepast tijdens periodes van kolonisatie en slavernij, en het is onthutsend hoe effectief het was in het onderdrukken van gemeenschappen en het handhaven van de macht door een kleinere groep mensen. Hoewel de slavernij is afgeschaft, is ons denken, ons lichaam, en daarmee ons dagelijks doen nog doortrokken van koloniale waarheden en mechanismen. Deze onderdrukkende denk-constructies ontnemen gemeenschappen van kleur de levensruimte om zichzelf te zijn. Met het doorbreken van deze waarheden in lichaam en geest kunnen wij de ruimte ervaren om verdeel en heers-mechanismen te overkomen. We hebben weliswaar vrijheid, maar ervaren geen ruimte. Openingsbijeenkomst

Op 12 oktober vindt de eerste bijeenkomst plaats, waarbij het verhaal van de Afrikanen als mensenhandelaren centraal. Dit verhaal wordt veelvuldig ingezet als het gaat over verantwoordelijkheid en herstelbetalingen voor het slavernijverleden. Op uitnodiging van gastcurator Glenn Helberg zullen sprekers Zawdie Sandvliet en Babah Tarawally, en performers Cherella Gessel en Ayaovi Kokousse dit verhaal thematiseren, door een verdeel en heers-lens.The art and practice of experiencing/Becoming our space

The art and practice of experiencing/Becoming our space is een creatief proces van maaksessies en tentoonstellingen. Makers en kunstenaars onderzoeken hoe verdeeldheid tussen diasporische gemeenschappen en onderdrukking van identiteit(en) doorbroken kunnen worden. Met als uitgangspunt de gedachte dat we zowel individueel als gemeenschappelijk met elkaar verbonden zijn door spiritualiteit, herkenbaar zijn voor elkaar door gedeelde (taal)codes, zichtbaar zijn voor elkaar in voorkomen, en tegelijkertijd gekenmerkt worden door een geschiedenis van onzichtbaarheid. 

Denkers, makers en kunstenaars uit de verschillende diasporische gemeenschappen worden uitgenodigd om gezamenlijk de verbinding tussen lichaam en geest te maken—door ruimte te creëren en te claimen. Beeldend kunstenaars Alydia Wever, Raul Balai en Fré Calmes vormen de artistieke rode draad van deze bijeenkomsten—die hierna als inspiratie dienen om tot een gezamenlijk kunstwerk in een volgend project te komen. Een vervolgproces waarbij het maakproces individuele aspecten overstijgt, en een collectief helingsritueel wordt, dat leidt tot een kunstwerk waarbij de viering van eenheid en de gebundelde kracht van diasporische groepen centraal staan.