Trans Institute of Trans Pleasure Trans Activism
door Carly Everaert, Daniël Olivier en Selm Wenselaers
Sterk leunend op het werk van adrienne maree brown, waarbij de vraag centraal staat hoe we sociale rechtvaardigheid de meest plezierige menselijke ervaring kunnen laten zijn, hebben wij aan de titel van hun boek de term Trans toegevoegd. Om met het idee van plezier samen te komen en via allerlei belichaamde praktijken onze translichamen de rust te geven om te ontdekken waar ons plezier de ruimte kan krijgen en op die manier nieuwe gedachtes te ontwikkelen over ons werk.
Die ruimte hebben we gecreëerd met verschillende besloten workshops voor Transschrijvers en Transperformers. We leerden zelf-massage, zangtechnieken, intergenerationeel uitwisselen, schrijven vanuit clichés, te transformeren naar tijgers, te ontdekken dat we de vrijheid zijn die onze voorouders hebben gedroomd én de disciplinerende blik van de cis-wereld van ons af te werpen.

Team

-
Carly Everaert
CuratorCarly Everaert is kostuumontwerper. Carly ontving de Prosceniumprijs voor hun hele oeuvre in 2022. Als docent-onderzoeker aan de scenografie afdeling van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam is hen lid van de Belichaamde Kennis onderzoeksgroep en doet onderzoek naar vragen rondom kostuum, ruimte en belichaming vanuit een intersectioneel, praktijkgericht perspectief. Carly ontving voor het jaar 2022-23 een onderzoeksbeurs waarmee bestaande samenwerkingen verder ontwikkeld kunnen worden, zoals die met Mira Thompson—waarbij lesmateriaal gecreëerd wordt rondom Dissability Justice in kunstpraktijken.
-
Daniël Olivier
AssistentDaniël Olivier studeert creative writing aan Artez Hogeschool voor de Kunsten. Hij houdt zich bezig met het maken van proza, liedjes en strips. Hij schrijft historische fictie waarin hij fantaseert over uitgestorven planten en dieren, en vergeten genders uit de klassieke oudheid. Hij houdt van voorlezen en voorgelezen worden.
-
Selm Merel Wenselaers
CuratorSelm Merel Wenselaers studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. In 2008 schreef ze het boek De laatste Belgen. Ze richtte historisch onderzoeksbureau het 'Geheugen Collectief' op, en 'De kleine Expeditie’—een creatief projectbureau. Naast haar werk als historica ontwikkelde Selm een theaterpraktijk als dramaturg en cultureel producent, onder andere bij theater Frascati, en was ze verbonden aan Museum Arnhem als stadsconservator. Ze opereert freelance als dramaturg, curator, gespreksleider, schrijver en onderzoeker. Momenteel werkt ze aan het boek Tussenmens dat in 2023 bij Atlas Contact verschijnt.
Process
Institute of Trans Pleasure Trans Activism Zine
Een Zine gemaakt door Jack Porter. Met bijdragen oa van Alara Adilow, Shishani, Marijn Lems, Daniel Oliver, Carly Everaert, Olave Basabose en Alex Bakker. Met fabulaties over een mogelijke toekomst van het Trans Instituut.
Artisanal Wet/Dry 2023 en Pink Lounge door Maxivive
Presentatie van mode- en kunstactivist Papa Oyeyemi van modelabel Maxivive (NGA) met een modeshow van collectie Artisanal Wet/Dry 2023 en de filmvertoning van zijn documentaire Pink Lounge, over Safe Houses in Lagos. In samenwerking met JeanPaul Paula. “People in a hallway so brightly lit, it hurts… They speak of sexuality, politics, religion, and the place of God in the lives of contemporary people… They prattle on in excited voices, as people do in a crowded airport, moving in and out of an alternative reality composed of their consumerist desires and dreams of a better life. In the midst of the melee, one face stands out – that of Judgy Stella – whose eyes reflect a studied sophistication and swim in pools of exotic fantasy.”
Countersex Education door Maxime Dreesen
Theatervoorstelling Countersex Education van Maxime Dreesen in het Bijlmer Parktheater, met een nagesprek olv Szymon Adamczak, Elioa Steffen en Maxime Dreesen, deelnemers van de theaterrecensenten workshop en het publiek. Met bijdragen van o.a.: Bebe, Laurence Scherz en Lux Sauer. Countersex Education is een TED-talk meets workshop meets performance van docent/performer Tabooboo, het alter ego van Maxime Dreesen. Tabooboo dompelt je onder in een wereld van nieuwe orgasmes en blozende wangen. Hier steelt de anus de show en is self-pleasure een feest dat je niet wilt missen. Een ontdekkingstocht voor mensen die vermoeden dat seks meer is dan een piemel in een vagina.
Workshop theaterrecensenten
Workshopprogramma over het belang van een Transblik op performance praktijk(en) binnen podiumkunst, theateropleidingen en het theaterveld. Met bijdragen van o.a.: Elioa Steffen en Szymon Adamczak over Queer Pedagogies and Queer Feedback (onderzoeksproject van Das Research). De workshop was gekoppeld aan het bezichtigen van de voorstelling Countersex Education van Maxime Dreesen in het Bijlmer Parktheater. Met deze workshop wil het Trans Institute of Trans Pleasure iedereen bewust maken en meer kennis laten nemen hoe een dominante blik andere creatieve praktijken in de weg kan zitten. Met een vertoning van de YouTube lecture van Dr. Rachel Hann: een mooie analyse hoe het er in de Engelse maatschappij en theaterveld voorstaat met Trans-rechten en creativiteit. Een uitnodiging aan ons allemaal om dit te vertalen naar de Nederlandse praktijk en recensenten te vragen om de geleerde kennis toe te passen in een geschreven beschouwing over de voorstelling van Maxime Dreesen.
Voorleesestafette Stone Butch Blues
8-daagse voorleesestafette (online) van ‘Stone Butch Blues’ met verschillende sprekers op Instagram Live. Met bijdragen van o.a.: Bebe, Kevin Pieterse, Mira Thompson, Marte Hoogenboom, Steff Geelen, Rick Busscher, Pelumi Adejumo, Valentijn Hoogenkamp, Eddie Azulay, Selm Wenselaers, Laurence Scherz, en gehost door Carly Everaert.
Transperformers
Een 2-daagse samenkomst voor Transperformers met workshops, delen, samen eten en een filmvertoning. Met bijdragen van o.a.: Raoni Muzho en Lux Sauer.
Workshop Transschrijvers
Een 3-daagse samenkomst voor Transschrijvers met workshops, praten, bewegen, zwijgen, lekker eten, denken, luisteren en schrijven. Met bijdragen van onder andere: Gwen van der Zwan. In al onze gesprekken kwam steeds bovendrijven dat we wilden delen en geven. Dat we niet wilden gaan halen. De vermoeidheid van steeds in het middelpunt van een strijd getrokken te worden die via (onze) Trans en gender-diverse lichamen wordt uitgevochten. De ultra-rechtse lobby die probeert de transgenderwet in diskrediet te brengen, de schietpartij in de Q club, het niet onzichtbaar mogen zijn of blijven, dit alles leidt tot onderlinge spanningen, de Trans-day of remembrance ceremonie en nog veel meer. En het zorgt er bij ons voor dat we een Wicca-plek wilden creëren waarbij we onze lichamen centraal stellen. Deze lichamen, die mogen leren om hun stem te vinden, om trauma te verwerken, om te mogen bewegen en brullen als een tijger in een onbespiede ruimte; om even uit de hetero-normatieve, Cis-blik te mogen zijn. Het workshopprogramma bestond uit kijk- en schrijfopdrachten, samen eten en uitwisselen voor een kleine groep genodigden.
Ripples
Das research heeft Elioa Steffen gevraagd om een stuk te schrijven over Elioa’s ervaringen met en in het Institute of Trans Pleasure Trans Activism. Het blog is hier te vinden.