SHEBANG is een hybride ontwikkelplek voor aanstormende en gevestigde creatieve makers en denkers. Vanuit beeldende kunst, podiumkunsten en erfgoed doen zij onderzoek en becommentariëren lokale en globale ontwikkelingen, onder begeleiding van een curator. SHEBANG bevindt zich op steeds wisselende locaties in Amstel III, Amsterdam Zuidoost. SHEBANG wordt ondersteund door Stadsdeel Zuidoost en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Mission and vision

SHEBANG is een initiatief van Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost en Imagine IC waarmee de drie initiatiefnemers werken aan een hogere dichtheid voor cultuur in het stadsdeel. Daarnaast zien zij toekomst in de ontschotting en vermenging van artistieke en niet-artistieke disciplines en spelen zij met het aanbod in op een hybride publiek.

Founding mothers

CBK Zuidoost

CBK Zuidoost is een presentatie-instelling dat interculturele, actuele beeldende kunst op een laagdrempelige manier bij de mensen brengt. Met tentoonstellingen, kunstuitleen, educatieprogramma's, een artist-in-residency programma, workshops, openbare kunstwerken, samenwerkingsverbanden met andere culturele partners en andere diverse projecten biedt CBK Zuidoost een breed cultureel palet aan. Al meer dan 30 jaar in de Bijlmer actief.

Bijlmer Parktheater

In het Bijlmer Parktheater komen nieuwe verhalen tot ontwikkeling, kunnen nieuwe makers zich artistiek ontplooien en voelt publiek zich thuis. Wij zijn een levendig, intiem en gastvrij theater met een unieke programmering met plaats voor verschillende identiteiten, tradities, culturen en cultuuruitingen waar mensen in al hun culturele verscheidenheid betekenis vinden. Wij dagen bezoekers, deelnemers, kunstenaars en makers uit om de toekomst samen te verbeelden.

Imagine IC

Imagine IC is een gespreksplek over erfgoed in Amsterdam Zuidoost. Met participatief erfgoedwerk wil Imagine IC actuele sociale verhoudingen bespreken en verbeteren. Dit doet ze door een open vloer te zijn waar heel verschillende mensen in afstemming met elkaar onderhandelen over wat het erfgoed van hun eigen tijd is, en zo met elkaar inzicht verwerven in andermans positie en ambities. Omdat erfgoed díe materiële en immateriële dingen zijn waar we ons emotioneel mee verbonden voelen, is het een cruciaal gespreksonderwerp tussen mensen met uiteenlopende overtuigingen en belangen. Met partners in het erfgoedveld deelt Imagine IC vervolgens haar expertise en wordt gewerkt aan een democratische erfgoedmethodologie.

Team

  • Esther Meijer

    PR en community

    Esther Meijer is conceptueel kunstenaar en ontwerper en heeft een veelzijdige staat van dienst in de culturele en creatieve sector. In haar autonome beroepspraktijk evenals in haar freelance werk staan vernieuwen, verbinden en samenwerken centraal. Meijer runt sinds 2010 interdisciplinair en maatschappijkritisch doorlopend project Nieuw Jurk. Ze initieert kunstprojecten om uiteenlopende subculturen en communities ruimte te geven en te verbinden. Een speerpunt van haar werk is tevens de inspiratie uitwisseling met een divers publiek over sociaal-maatschappelijke of -culturele onderwerpen, die ze visualiseert door middel van verschillende kunstdisciplines. Meijer neemt voor SHEBANG de PR en communicatie waar en fungeert met een sterk netwerk vanuit haar autonome praktijk als verbinder tussen de curatoren en creatieve scene in Amsterdam Zuidoost en daarbuiten. Door haar achtergrond als onafhankelijk modeontwerper ondersteunt ze zo nodig ook met vormgeving en productie.

  • Jeroen Beker

    Kwartiermaker en zakelijk leider

    Jeroen Beker woont sinds 1988 in Amsterdam Zuidoost waar hij als professional en als bewoner ononderbroken betrokken is geweest bij tal van culturele en sociaal-maatschappelijke initiatieven en ontwikkelingen in dit stadsdeel. Zijn huidige betrokkenheid als kwartiermaker bij SHEBANG geeft hem de mogelijkheid zijn opgedane ervaring, netwerk en passie te verbinden aan de doelstelling van dit initiatief. Hij is een creatieve ontwikkelaar met een hands-on mentaliteit en heeft veel ervaring met gebiedsgericht en integraal werken. Hij heeft succesvolle en duurzame coalities tot stand gebracht en co-creatie gefaciliteerd. Zijn focus ligt op betrokkenheid bij projecten in Amsterdam Zuidoost waarbij kunst en cultuur worden ingezet in samenhang met stedelijke ontwikkelingen.

Amstel III

SHEBANG is een nomadische artistieke ontwikkelplek in het Amstel III-gebied, nabij station Bullewijk. Voor Issue I: Radicale Ruimte vormde Prospect 11, creatieve broedplaats en werkplek voor ondernemers, de eerste uitvalsbasis. De twee Issues die daarop volgden: Speculate or Die Tryin’ en Institute of Trans Pleasure Trans Activism vonden plaats en ontstonden in onze locatie aan de Hettenheuvelweg, in een leegstaand bedrijfspand.

Stadsdeel Amsterdam Zuidoost staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. In het gebied worden tienduizenden nieuwe woningen gebouwd. Het huidige bedrijvengebied Amstel III transformeert naar een nieuw stuk Bijlmermeer waar wonen, werken en recreëren samengaan.
Het is de bedoeling is dat SHEBANG op termijn een permanente plek krijgt in Amstel III.

Support

Partners