Wouter Pocornie

01-03-2021

Aanwezig: Adama Delphine Fawundu, Smita James, Rohan Ayinde, Richard Kofi Meer info: https://www.parool.nl/ps/architect-wouter-pocornie-over-de-bijlmer-gum-het-verleden-niet-uit~b9659470/

Wouter liet ons aan de hand van foto’s en plattegronden zien hoe Amsterdam Zuidoost zich op stedenbouwkundig vlak heeft ontwikkeld. Deze ontwikkelingen raken allerlei grote thema’s in de lokale, nationale en internationale hoofdstukken uit de geschiedenis. Wouter sprak over de linkse idealen waarop de Bijlmer gebouwd is, de migratie van Surinaamse-Nederlanders en hun samenwerkingen met de krakersbewegingen en de manier waarop de heroïne-problematiek van de Zeedijk naar Zuidoost verplaatst is.

Wouter omschreef tevens hoe het was om op te groeien in Zuidoost, mid jaren 90, in een kosmopolitische omgeving van internationale working class netwerken die op allerlei manieren met elkaar in contact stonden en van elkaar afhankelijk waren. Hij noemt zijn generatie dan ook Bijlmer Natives, de eerste generatie die is opgegroeid in de de huidige demografische samenstelling van Zuidoost. Rohan uit London vroeg naar de energie, de dynamiek van de buurt en het gevoel van nieuwheid. Hebben de jongvolwassenen van nu wel door in wat voor unieke context zij zijn opgegroeid? Is die bagage in te zetten als kracht en inspiratiebron? Tegelijkertijd was hij geïnteresseerd in het feit dat ondanks het feit dat etniciteit niet officieel geregistreerd wordt, er toch segregatie plaats heeft kunnen vinden. Desinvestering en .. Monofunctional housing estate  Bijlmer Renaissance. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *