Malique Mohamud

26-04-2021

Malique Mohamud
Aanwezig: Adama Delphine Fawundu, Smita James, Desta Deekman, Rohan Ayinde, Richard Kofi Meer info: https://www.trouw.nl/binnenland/de-nachtwinkel-is-een-ambassade-museum-en-een-levend-archief~bed34a7c/

Malique is ontwerper, programmamaker, schrijver en initiatiefnemer van de Niteshop, een nachtwinkel in Rotterdam Zuid dat uitgroeit tot een platform voor hip hop research, of zoals hij het zegt: een ambassade van de buurt. Hier organiseert hij bijeenkomsten, podcasts en onderzoeksprojecten over het cultureel kapitaal van de buurt. Na deze uitleg kwam hij meteen met een aantal pittige stellingen. Malique ziet de sauce, wat staat voor de vibe, de coolness van de buurt als belangrijke grondstof die in de buurt in overvloed vindbaar is. Met de buurt bedoelt hij voornamelijk multiculturele volkswijken, met veel working class bewoners. Malique observeert dat veel grote bedrijven, projectontwikkelaars en overheden controle willen krijgen over de sauce, om het als gimmick in te zetten bij reclamecampagnes en product design. Dat spreekt immers jongeren aan, die zich identificeren met dynamische, interculturele settings. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat de mensen die de sauce kleur en smaak geven meeprofiteren van de commercialisering van hun cultureel kapitaal? Malique ziet dit cultureel kapitaal als een grondstof en de bedrijven als mijnbouwbedrijven die vooral komen halen in ruil voor oppervlakkige samenwerkingen.

Dit zette ons aan het nadenken over de rol van kunstenaars als tussenpersonen in dergelijke processen. Wij vormen vaak een brug tussen de zwarte cultuur, de coolness, de stijl van de straat en de kunsten. We krijgen dikwijls kansen in placemaking campagnes die de leefkwaliteit van de buurt moeten verhogen, maar die in het geval van Zuidoost ook gebruikt worden om projectontwikkelaars en investeerders aan te trekken. Hun investeringen, in combinatie met de onderwaardering en verwaarlozing van vroeger, leidt ertoe dat het niet de huidige bewoners, producenten van de sauce, kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van hun sauce.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *